W związku z wprowadzeniem certyfikatu SSL mogą wystąpić problemy z logowaniem na naszym forum. W większości przypadków zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej (cache) przeglądarki i usunięcie "ciasteczek" w domenie wielkapolonia.pl. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek można znaleźć np. na stronie: https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedz ... egladarki/.

Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325

Wyniki druzyn, ktore lubimy

Wszystko co związane ze sportem w Polsce i na świecie, a co nie dotyczy Polonii

Moderatorzy: Bzyczek, Lechislaw, Vlad

Destro

Re: Wyniki druzyn, ktore lubimy

Post autor: Destro » sob maja 07, 2011 22:58

Mistrza Szkocji ma drużyna, na meczach której w odróżnieniu od lokalnego rywala, nie wywiesza się flag z Che Guevarą czyli Rangers i to mnie cieszy. Z Bundesligi spada drużyna, której kibice (nawiasem mówiąc zaprzyjaźnieni z fanami Celticu) lubują się w czerwonych flagach z Che Guevarą i promują wszelki tego typu element, a więc FC St. Pauli i to również mnie cieszy :) W dodatku dziś przegrali u siebie z Bayernem 1:8. Przed chwilą zakończył się mecz Królewskich, który Real Wygrał z Sevillą na wyjeździe 6:2 i to jest kolejna bardzo dobra informacja :)
Ostatnio zmieniony sob maja 07, 2011 23:01 przez Destro, łącznie zmieniany 2 razy.

mietekksp

Post autor: mietekksp » sob maja 07, 2011 22:59

Sevilla 2-6 Real Madryt

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » ndz maja 08, 2011 0:18

Destro pisze:Mistrza Szkocji ma drużyna, na meczach której w odróżnieniu od lokalnego rywala, nie wywiesza się flag z Che Guevarą czyli Rangers i to mnie cieszy.
To, że nie wywiesza flag z Che Guevarą (swoją drogą, nigdy nie widziałem kibiców Celticu wywieszjących flagę z Che) nie oznacza, że jej kibice nie mają poglądów lewicowych.

Jeżeli zaś chodzi o Celtic i politykę - irlandzki republikanizm przybiera różne formy. Jednym przykładem jest Sinn Fein, jako bardziej radykalna partia, z drugiej strony mamy Fianna Fail, która jest jednocześnie republikańską i konserwatywną partią.
Fakt, że Green Brigade ze swoimi poglądami wciąż budzi kontrowersje na Parkhead świadczy o tym, że Celtic odcina się od radykalizmu, który reprezentuje chociażby St Pauli. Jeśli mowa zaś o St Pauli, to tak naprawdę tylko Green Brigade zależy na utrzymywaniu z nimi dobry stosunków, bo większość kibiców Celticu, tak jak ja, ma do kibiców z Hamburga stosunek obojętny.

EDIT:

Derby Glasgow: http://d.yimg.com/i/ng/sp/reuters/20101 ... 152832.jpg
Green Brigade na wyjeździe: http://4.bp.blogspot.com/_ewG4dtKAYgw/S ... e.jpg.jpeg
Fani Celticu w Sevilli: http://sportige.com/wp-content/uploads/ ... c-Fans.jpg

Jeśli znajdziesz wywieszoną flagę z Che, to gratuluje. A na stadionie na Parkhead częściej widzę flagi watykańskie na kijach (które, jeśli się dobrze przyjrzysz, znajdziesz np. na pierwszym zdjęciu), aniżeli flagi z Che.

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » ndz maja 08, 2011 14:43

Tak czy siak mistrza pewnie mieć będzie drużyna Szkocka i starsza a nie irlandzki podmiot :)

Awatar użytkownika
mesc

Post autor: mesc » ndz maja 08, 2011 15:05

Bohemians 1905 2:1 Sigma Olomouc

Skok na 4. miejsce w tabeli! Niestety ono już na pewno nie da pucharów, a na 3. nie ma szans. :(

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » ndz maja 08, 2011 17:25

Czarnych Koszul Fan pisze:Tak czy siak mistrza pewnie mieć będzie drużyna Szkocka i starsza a nie irlandzki podmiot :)
Pf, jak chcesz kibicować starszej szkockiej drużynie to kibicuj chociażby Kilmarnock, a jeśli chodzi o Glasgow to Queen's Park FC, jeśli dla Ciebie data powstania jest najważniejsza. Ja sługusom kibicować nie będę.

A propos 'irlandzkiego podmiotu' - kibice Rangersów śpiewają do kibiców Celticu 'Why don't you go home, the famine is over', w nawiązaniu do emigracji irlandzkiej z XIX wieku. Wielu Polaków przyjechało do Szkocji podczas II WŚ, a kilka lat po wojnie zaczęły się protesty pod hasłem "They overstayed their welcome", a protestowali głównie protestanccy Szkoci i kościół prezbiteriański, czyli historia się powtórzyła. Polecam książkę "Wojtek the Bear". Bo mówiąc o irlandzkich podmiotach, równie dobrze mógłbyś powiedzieć o polonijnej drużynie futbolowej z Glasgow 'polskie podmioty'.

Właśnie wróciłem z Kilmarnock.

Kilmarnock FC - CELTIC 0-2

Awatar użytkownika
czajak

Post autor: czajak » ndz maja 08, 2011 18:10

Manchester United-CHELSEA 2-1

RANGERS-Hearts 4-0

Krsta

Post autor: Krsta » ndz maja 08, 2011 19:13

czajak pisze:Manchester United-CHELSEA 2-1
Jeszcze tylko jeden mały punkcik i zrzucimy Liverpool z tej ich p... grzędy! :)

KAA Gent vs. Lokeren - 2:2
Ostatnio zmieniony ndz maja 08, 2011 22:45 przez Krsta, łącznie zmieniany 1 raz.

Lineker
IFC POLONI@

Post autor: Lineker » ndz maja 08, 2011 22:33

DEADLY SIN pisze:
Czarnych Koszul Fan pisze:Tak czy siak mistrza pewnie mieć będzie drużyna Szkocka i starsza a nie irlandzki podmiot :)
Pf, jak chcesz kibicować starszej szkockiej drużynie to kibicuj chociażby Kilmarnock, a jeśli chodzi o Glasgow to Queen's Park FC, jeśli dla Ciebie data powstania jest najważniejsza. Ja sługusom kibicować nie będę.

A propos 'irlandzkiego podmiotu' - kibice Rangersów śpiewają do kibiców Celticu 'Why don't you go home, the famine is over', w nawiązaniu do emigracji irlandzkiej z XIX wieku. Wielu Polaków przyjechało do Szkocji podczas II WŚ, a kilka lat po wojnie zaczęły się protesty pod hasłem "They overstayed their welcome", a protestowali głównie protestanccy Szkoci i kościół prezbiteriański, czyli historia się powtórzyła. Polecam książkę "Wojtek the Bear". Bo mówiąc o irlandzkich podmiotach, równie dobrze mógłbyś powiedzieć o polonijnej drużynie futbolowej z Glasgow 'polskie podmioty'.

Właśnie wróciłem z Kilmarnock.

Kilmarnock FC - CELTIC 0-2

a Irlandczycy to tak zawsze kochali/kochają Polaków?

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » ndz maja 08, 2011 22:51

Nie wiem czy kochali czy nie, mówimy o emigrantach z obu krajów oraz ich, w pewnym stopniu, podobnych losach w Szkocji.

Ty wierzysz w miłość między narodami? Z tego co mi wiadomo, a śledzę trochę newsy, to wiem że w Irlandii Polacy mają najgorzej w miejscach zamieszkałych przez protestantów, czyli północ, East Belfast, etc. Możliwe, że na południu mogło dochodzić do jakichś numerów, jak w całej UK, ale nie na taką skalę co w Irlandii Płn.

Na marginesie, kiedy widzę polskich fanów Rangersów śpiewających 'Rule Britannia' czy 'God Save the Queen' to mi się śmiać chce (nie mówiąć o FTP). Stąd łatka 'sługusy'. ;)

PoloniaOle

Post autor: PoloniaOle » pn maja 09, 2011 10:45

UNITED!

Ależ to nerwowy sezon, ale dali radę z tą Czesławą. Teraz jeszcze dwie kolejki, potem Wembley, Barcelona mocna, ale może dadzą radę chłopaki, co, Krsta?

A propo Irlandczyków. Ja ich lubię i się dogaduję z nimi. Pełno ich zawsze na Old Trafford na meczach, jak i wielu innych nacji, dlatego w Szkocji sympatyzuję z Celtikiem, choć trochę mniej od meczu w 2009, bo jak Giggs strzelił gola na 1-1 w Glasgow, to jakaś grupka swołoczy obrzuciła go przy narożniku boiska obelgami, jakieś kubki latały. Ale cóż, mam lepsze wspomnienia związane z Celtami :) Pozdro :)

P.S. FC niestety przegrali finałowy mecz w barażowy w Colwyn Bay 0-1 i czeka nas czwarty sezon w siódmej lidze. Ale wierni kibice walczyć będą dalej (piłkarze też nimi są), by kiedyś zagrać choćby w Football League 4, a niedługo powstanie stadion na 8 tysięcy w centrum Mcr, w macierzy - Newton Heath, gdzie powstawał Big United.

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » pn maja 09, 2011 15:44

Deadly a co Ty mi wyskakujesz z tym jak traktują Szkoci imigrantów z Polski. Co mają ich chlebem i solą witać? Podobnie jak ja nie cieszę się z obecności Ukraińców itd tak zapewne tam się nie cieszą, nie cieszyli się z obecności Polaków. To jednak nie zmienia faktu, że wybieram Klub Szkocki a nie Irlandzki, proste.

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » pn maja 09, 2011 16:55

Rany, robisz co Ci sie podoba. Nie byłoby żadnego 'wyskakiwania', gdybyś sam przyjął taką postawę i nie prowokował 'biało zielonymi szmatami', itp. Kończąc wątek historyczny, to mnie bardziej interesują losy polskich żołnierzy w Szkocji, aniżeli biednych Szkotów, którym po kilku latach zaczęli przeszkadzać ludzie zasłużeni w bojach. Ja nie kibicuję klubowi 'szkockiemu' bo nie jestem Szkotem i nie mam takiej potrzeby. Rangersi wlasciwie to nie klub szkocki, tylko brytyjski. :) Prawdziwie szkockim klubem z Glasgow, jesli o taki Ci chodzi, jest np. Partick Thistle.

EDIT: Poza tym, jeśli poruszasz sprawę 'irlandzkiego podmiotu', to trudno nie mówić o historii. W zasadzie mówiąc o Celticu i Rangersach trudno nie wspomnieć o historii, skoro sami fani Rangersów w swoich pieśniach odnoszą się do siedemnastowiecznej historii.

Zarzuty o 'irlandzkim podmiocie' są bezpodstawne, bo Celtic od początku był inkluzywnym klubem, chociaż pojawiały się plany aby był to klub tylko dla katolików. Przecież autorami największych sukcesów Celticu byli Szkoci - Jock Stein, Jimmy Johnstone, Danny McGrain, Tommy Burns, i można wymieniać... To Rangersi do 1989 mieli niepisaną zasadę o niezatrudnianiu katolików. Ja nie mam nic do Szkocji, Szkotów bardzo lubię i bardzo dobrze się tu żyje. Sam też lubię niektóre kluby szkockie, w szczególności Aberdeen FC. Kibice Celticu nie wymagają od Ciebie miłości do Irlandii, tylko szacunku do jej historii i losów jej mieszkańców/byłych mieszkańców. Celtic to po prostu szkocki klub z irlandzkimi korzeniami. Coś, czego fani Rangersów nigdy nie pojmą.

Wielu Szkotów nie śpiewa już 'Why don't you go home' czy Billy Boys (no, może poza Dundee United czy Hearts), natomiast fani Rangersów wciąż to robią i są z siebie dumni. I taka jest różnica między RFC a resztą Szkocji.

A tak naprawdę skończmy ten wątek, w końcu sam przyznałeś że jesteś niedzielnym kibicem, więc nie ma sensu bić piany. ;)

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » pn maja 09, 2011 18:29

"Rany, robisz co Ci sie podoba. Nie byłoby żadnego 'wyskakiwania', gdybyś sam przyjął taką postawę i nie prowokował 'biało zielonymi szmatami'"

A napisałem, gdzieś szmaty? U to w takim razie sorka jakoś nie wiem chwilowa niemoc intelektualna. Ale naprawdę napisałem?

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » pn maja 09, 2011 19:36

Czarnych Koszul Fan pisze:"Rany, robisz co Ci sie podoba. Nie byłoby żadnego 'wyskakiwania', gdybyś sam przyjął taką postawę i nie prowokował 'biało zielonymi szmatami'"

A napisałem, gdzieś szmaty? U to w takim razie sorka jakoś nie wiem chwilowa niemoc intelektualna. Ale naprawdę napisałem?
Tak. ;) Ale to jakiś czas temu.

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » pn maja 09, 2011 19:41

o to wstyd mi :oops:

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » pn maja 09, 2011 20:18

Czarnych Koszul Fan pisze:o to wstyd mi :oops:
Nie ma sprawy, dyskusjom o drużynach Old Firm zawsze towarzyszy napinka. ;)

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » pn maja 09, 2011 20:28

:) no to w ramach żartu się napnę. Moja jest older :)

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » pn maja 09, 2011 21:04

Już było. ;) Moja ma za to puchar Champions League jako pierwsza drużyna z wysp (i jedyna w Szkocji). ;)

kapusta
Kontakt:

Post autor: kapusta » pn maja 09, 2011 21:50

chu.owy weekend.
Start - GKM 44-46 :(

Lineker
IFC POLONI@

Post autor: Lineker » pn maja 09, 2011 22:17

DEADLY SIN pisze:Nie wiem czy kochali czy nie, mówimy o emigrantach z obu krajów oraz ich, w pewnym stopniu, podobnych losach w Szkocji.

Ty wierzysz w miłość między narodami? Z tego co mi wiadomo, a śledzę trochę newsy, to wiem że w Irlandii Polacy mają najgorzej w miejscach zamieszkałych przez protestantów, czyli północ, East Belfast, etc. Możliwe, że na południu mogło dochodzić do jakichś numerów, jak w całej UK, ale nie na taką skalę co w Irlandii Płn.

Na marginesie, kiedy widzę polskich fanów Rangersów śpiewających 'Rule Britannia' czy 'God Save the Queen' to mi się śmiać chce (nie mówiąć o FTP). Stąd łatka 'sługusy'. ;)

to, że Polacy są tak a nie inaczej traktowani na tych terenach wynika, też z faktu, że sami są sobie winni, bo jak się przyjeżdża do kraju ogarniętego od niepamiętanych czasów wojna religijna to się powinno paru rzeczy dowiedzieć a nie paradować w koszulkach Celticu, wieszać w robocie plakat papieża czy podobiznę Matki Boskiej....
Słyszałem historię jak to nasi rodacy zbierali haracze i kiedyś się nacięli, koleżka wynajmował dom od gościa z bojówek protestanckich i jakie wielkie było zdziwienie jak zamiast kaski poleciały buty na mordę.
Druga sprawa, wiele złego narobiła dupa pawiana czy boruc, tuż już nie bee rozwijal.
Czemu Ciebie śmieszą Polacy śpiewając god save the queen, ta królowa dała prace większej ilości polaków niż ich kochane państwo i znam wiele przypadków kiedy to rzad brytyjski opłaca studia plus bierze na siebie koszty utrzymania polskich studentów w UK.

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » pn maja 09, 2011 22:29

Lineker pisze:To, że Polacy są tak a nie inaczej traktowani na tych terenach wynika, też z faktu, że sami są sobie winni, bo jak się przyjeżdża do kraju ogarniętego od niepamiętanych czasów wojna religijna to się powinno paru rzeczy dowiedzieć a nie paradować w koszulkach Celticu, wieszać w robocie plakat papieża czy podobiznę Matki Boskiej....
Słyszałem historię jak to nasi rodacy zbierali haracze i kiedyś się nacięli, koleżka wynajmował dom od gościa z bojówek protestanckich i jakie wielkie było zdziwienie jak zamiast kaski poleciały buty na mordę.
Druga sprawa, wiele złego narobiła dupa pawiana czy boruc, tuż już nie bee rozwijal.
Czemu Ciebie śmieszą Polacy śpiewając god save the queen, ta królowa dała prace większej ilości polaków niż ich kochane państwo i znam wiele przypadków kiedy to rzad brytyjski opłaca studia plus bierze na siebie koszty utrzymania polskich studentów w UK.
Polacy często biorą robotę, za którą nie wzięliby sie Brytyjczycy. EDIT: Poza tym nie królowa daje pracę, ani rządy polskie czy brytyjskie, tylko prywatne firmy dają pracę, no chyba że pracujesz w państwowym zakładzie.

A jeśli mowa o studiach - wiesz jak działa system w UK? Bo w Anglii jest inny, i w Szkocji jest inny.

Proponuję tutaj postawić kropkę, w końcu od kilku postów mamy niezły off-top, a jak masz ochotę pogadać na ten temat (który może być całkiem ciekawy), to zapraszam na priva. :)

EDIT2: Ok, może za ostro się wyraziłem - nie śmieszą mnie Polacy śpiewający GSTQ, po prostu nie rozumiem tego. ;) Co innego w przypadku przyjęcia obywatelstwa, itp.

Krsta

Post autor: Krsta » śr maja 11, 2011 22:12

@PoloniaOle:

Zobaczymy. W tym roku znowu finał będę oglądał z fanami Barcelony, więc nie może być inaczej. :) Teoretycznie Barca jest w słabszej formie niż dwa lata temu o tej porze, ale mimo wszystko jest to najlepsza drużyna ever w historii skórzanej kopanej. ;) Tak na serio, liczę na dobry występ Parka i Valencii w finale, przebłysk geniuszu Rooney'a oraz Giggsa i podtrzymanie passy Chicharito.

Anderlecht vs. KAA Gent - 4:1

Czarnych Koszul Fan

Post autor: Czarnych Koszul Fan » czw maja 12, 2011 7:25

Hearts - Celtic 0-3

Cóż może następnym razem :(

Awatar użytkownika
DEADLY SIN

Post autor: DEADLY SIN » czw maja 12, 2011 8:53

Hearts - CELTIC 0-3

ODPOWIEDZ