Moderatorzy: Bzyczek, Lechislaw, Vlad
To, że nie wywiesza flag z Che Guevarą (swoją drogą, nigdy nie widziałem kibiców Celticu wywieszjących flagę z Che) nie oznacza, że jej kibice nie mają poglądów lewicowych.Destro pisze:Mistrza Szkocji ma drużyna, na meczach której w odróżnieniu od lokalnego rywala, nie wywiesza się flag z Che Guevarą czyli Rangers i to mnie cieszy.
Pf, jak chcesz kibicować starszej szkockiej drużynie to kibicuj chociażby Kilmarnock, a jeśli chodzi o Glasgow to Queen's Park FC, jeśli dla Ciebie data powstania jest najważniejsza. Ja sługusom kibicować nie będę.Czarnych Koszul Fan pisze:Tak czy siak mistrza pewnie mieć będzie drużyna Szkocka i starsza a nie irlandzki podmiot
Jeszcze tylko jeden mały punkcik i zrzucimy Liverpool z tej ich p... grzędy!czajak pisze:Manchester United-CHELSEA 2-1
DEADLY SIN pisze:Pf, jak chcesz kibicować starszej szkockiej drużynie to kibicuj chociażby Kilmarnock, a jeśli chodzi o Glasgow to Queen's Park FC, jeśli dla Ciebie data powstania jest najważniejsza. Ja sługusom kibicować nie będę.Czarnych Koszul Fan pisze:Tak czy siak mistrza pewnie mieć będzie drużyna Szkocka i starsza a nie irlandzki podmiot
A propos 'irlandzkiego podmiotu' - kibice Rangersów śpiewają do kibiców Celticu 'Why don't you go home, the famine is over', w nawiązaniu do emigracji irlandzkiej z XIX wieku. Wielu Polaków przyjechało do Szkocji podczas II WŚ, a kilka lat po wojnie zaczęły się protesty pod hasłem "They overstayed their welcome", a protestowali głównie protestanccy Szkoci i kościół prezbiteriański, czyli historia się powtórzyła. Polecam książkę "Wojtek the Bear". Bo mówiąc o irlandzkich podmiotach, równie dobrze mógłbyś powiedzieć o polonijnej drużynie futbolowej z Glasgow 'polskie podmioty'.
Właśnie wróciłem z Kilmarnock.
Kilmarnock FC - CELTIC 0-2
Tak.Czarnych Koszul Fan pisze:"Rany, robisz co Ci sie podoba. Nie byłoby żadnego 'wyskakiwania', gdybyś sam przyjął taką postawę i nie prowokował 'biało zielonymi szmatami'"
A napisałem, gdzieś szmaty? U to w takim razie sorka jakoś nie wiem chwilowa niemoc intelektualna. Ale naprawdę napisałem?
Nie ma sprawy, dyskusjom o drużynach Old Firm zawsze towarzyszy napinka.Czarnych Koszul Fan pisze:o to wstyd mi
DEADLY SIN pisze:Nie wiem czy kochali czy nie, mówimy o emigrantach z obu krajów oraz ich, w pewnym stopniu, podobnych losach w Szkocji.
Ty wierzysz w miłość między narodami? Z tego co mi wiadomo, a śledzę trochę newsy, to wiem że w Irlandii Polacy mają najgorzej w miejscach zamieszkałych przez protestantów, czyli północ, East Belfast, etc. Możliwe, że na południu mogło dochodzić do jakichś numerów, jak w całej UK, ale nie na taką skalę co w Irlandii Płn.
Na marginesie, kiedy widzę polskich fanów Rangersów śpiewających 'Rule Britannia' czy 'God Save the Queen' to mi się śmiać chce (nie mówiąć o FTP). Stąd łatka 'sługusy'.
Polacy często biorą robotę, za którą nie wzięliby sie Brytyjczycy. EDIT: Poza tym nie królowa daje pracę, ani rządy polskie czy brytyjskie, tylko prywatne firmy dają pracę, no chyba że pracujesz w państwowym zakładzie.Lineker pisze:To, że Polacy są tak a nie inaczej traktowani na tych terenach wynika, też z faktu, że sami są sobie winni, bo jak się przyjeżdża do kraju ogarniętego od niepamiętanych czasów wojna religijna to się powinno paru rzeczy dowiedzieć a nie paradować w koszulkach Celticu, wieszać w robocie plakat papieża czy podobiznę Matki Boskiej....
Słyszałem historię jak to nasi rodacy zbierali haracze i kiedyś się nacięli, koleżka wynajmował dom od gościa z bojówek protestanckich i jakie wielkie było zdziwienie jak zamiast kaski poleciały buty na mordę.
Druga sprawa, wiele złego narobiła dupa pawiana czy boruc, tuż już nie bee rozwijal.
Czemu Ciebie śmieszą Polacy śpiewając god save the queen, ta królowa dała prace większej ilości polaków niż ich kochane państwo i znam wiele przypadków kiedy to rzad brytyjski opłaca studia plus bierze na siebie koszty utrzymania polskich studentów w UK.