W związku z wprowadzeniem certyfikatu SSL mogą wystąpić problemy z logowaniem na naszym forum. W większości przypadków zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej (cache) przeglądarki i usunięcie "ciasteczek" w domenie wielkapolonia.pl. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek można znaleźć np. na stronie: https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedz ... egladarki/.

Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325

AJAX.

Wszystko co związane ze sportem w Polsce i na świecie, a co nie dotyczy Polonii

Moderatorzy: Bzyczek, Lechislaw, Vlad

norbee

AJAX.

Post autor: norbee » pn gru 29, 2003 14:28

Czy wiecie ze FC Barcelona jest zainteresowana sprowadzeniem w swoje szeregi gwiazdy, i zarazem kapitana AJAXu R.vd Vaarta. On sam powiedzial ze gra dla Barcy to jego marzenie, ale w Amsterdamie czuje sie swietnie sa super kibice, super klub, super stadion, do tego cale zycie tu gra i jest po prostu rozdwojony co ma robic.Smieszne w tym wszystkim jest ze jego sympatia dowiedziawszy sie ze Raffi sie waha, zapowiedziala ze ona juz mu zaplanowala kariere z gory i nastepnym przystankiem bedzie wlasnie Barca!!!
Co o tym myslicie!!! To dopiero jest milosc tej panny prawda!!!
Ciekawe czy poszlaby za nim np. do Switu N.D. ........z milosci oczywiscie.

feemp

Post autor: feemp » pn gru 29, 2003 14:35

Tzn. chodzi Ci o to czy panience chodzi o kasę czy o rozwój Vaarta? Nie mnie to oceniać... ale chyba jednak o kasę :P

Inna sprawa, czy taki pomocnik Barcy by się przydał? Młody, zdolny... sądzę, że tak.

norbee

Post autor: norbee » wt gru 30, 2003 23:48

Wiem, ze by Wam Barceloniakom sie on przydal. Kontrakt z moim Ajaxem podpisany ma jednak do lata, ale zapewne po tym czasie raczej pozegna sie z Amsterdamem. Niestety. Ale z drugiej strony niema ludzi niezastapionych...

norbee

Post autor: norbee » czw sty 01, 2004 17:57

Jako ze jestem misjonarzem propagujacym zdrowy i pachnacy, a takze Ajaxowski tryb zycia na Naszej Warszawsko-Polonijnej ziemi musze Wam cos opowiedziec(historia prawdziwa) :!:
Czy Wiecie ze nazwa tego wspanialego, cudownego, niebianskiego klubu czyli AJAX wziela sie od imienia wspanialego greckiego mitycznego bohatera. Otoz tenze Ajax, zwany takze Wielkim(syn Telamona, krola Salaminy) byl nieustraszonym, poteznym olbrzymem o ktorym mawiano takze pierwszy w ataku, ostatni w odwrocie, dowiedziawszy sie o tym ze Agamemnon przyznal zbroje Odyseuszowi(zbroja-symbol walecznosci) a nie jemu, z zazdrosci wpadl w niewyobrazalny szal, tzn, doszlo do tego ze w afekcie ludzi, mylil ze zwierzetami, wyrznol(pozabijal) Grekom cale stada baranow. Nastepnego dnia, gdy AJAX doszedl juz do siebie, uspokoil sie zobaczywszy co sie stalo, i niemogac zniesc hanby, wstydu postanowil popelnic samobojstwo. W 1900r. w Amsterdamie(Holandia) grupa ludzi zakladajacych klub pilkarski na czesc tego bohatera klub ten nazwali AJAX. Wizerunek postaci macie w moim emblemacie.
Ladna historia prawda? Jesli to mozliwe bede Was karmil opwiesciami o tym klubie nawet przedstawiajac liczby wyjazdowe(terazniejsze) AJAXU.
Misja trwa. :D :D :D

hrabia

Post autor: hrabia » czw sty 01, 2004 18:39

Jeśli przejdzie do Barcelony tzn., że jest pantoflarzem............ :wink:

norbee

Post autor: norbee » pt sty 02, 2004 10:20

Dzis Drodzy Forumowicze druga czesc przyblizenia Wam slawy, dumy, potegi, AJAXu :!:
Choc trudno w to zapewne uwierzyc, ale musicie wiedziec ze bohater Naszego tematu(klub AJAX) przez wiele, wiele lat, nie byl zbyt popularnym klubem, tak w Amsterdamie jaki i calej Holandii :!: Mowiac wiecej, byl to klub po prostu nie lubiany :!: Na mecze Ajaxu przychodzili tylko mieszkancy, dzielnicy w ktorej znajdowal sie stadion, a i nie wszyscy :!: Pytacie czemu tak sie dzialo :?: No wiec musicie wiedziec, ze klub skupial w swoich szeregach przewaznie ludzi wyksztalconych, przewaznie ludzi bogatszych, nazwijmy delikatnie skupial ludzi klasy sredniej. A wiadomo ze najwieksze poparcie mialy wowczas kluby robotnicze ze wzgledu na duza ilosc pracownikow fizycznych naplywajacych w poszukiwaniu chleba i lepszego zycia. Ajax nielubiany byl takze dlatego ale to juz pewnie wiecie poniewaz stadion usytuowany byl w dzielnicy gdzie zamieszkiwalo bardzo duzo osob pochodzenia zydowskiego i co logiczne zasiadali oni we wladzach klubowych. A teraz zrobmy szybki skok w lata 60(zebyscie nieusneli). W Holandii nastal czas wielkich przemian, co za tym idzie pieniadz wkroczyl w swiat pilki. Jako ze Ajax skupial ludzi dobrze sytuowanych, bez problemu zdobyl pozycje nr 1 w Amsterdamie(inne kluby regionu bez pieniedzy graly w ligach amatorskich). Ludzie(kibice woleli wiec przychodzic na Ajax) Powoli zapominano juz o tym ze Ajax zabieral innym uzdolnionych pilkarzy, zapominano o innych klubach...Ajax mial sukcesy :!:
Na zakonczenie dzisjejszego odcinka poswieconego Ajaxowi zrobie zapowiedz jutrzejszej czesci :!: Otoz jutro dowiecie sie dlaczego kibice Ajaxu wywieszaja flagi, symbole Izraela :!:

norbee

Post autor: norbee » pt sty 02, 2004 15:06

Zrobmy sobie mala przerwe Drodzy Czytelnicy. W celu wyluzowania sie i odstresowania od zajec, przedstawiam Wam prace nadeslana przez mojego serdecznego kolege z mojej grupy Polish Brigade AFC Ajax-Zbyszeq. Przy okazji pozdrawiam cala Polish Brigade szczegolnie(Kowala,Zbyszeq,Zlatan,Ajakssx,Asgaardxxx,Mariana, Rockyego.Prace ta na premierowym pokazje ogladala Nasza AMI( mam nadzieje ze wybaczy ze wspominam o tym)
Oto link:

http://optusxmas.optin.com.au/cgi-bin/F ... you=p.html
Mam nadzieje ze intro Wam przypadnie do gustu :D :!:
Jutro kolejna lekcja, tylko przyjdzcie na zajecia :D :D :D
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2004 18:45 przez norbee, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DZIADEKKSP

Post autor: DZIADEKKSP » pt sty 02, 2004 16:19

Chyba masz większego pierdolca niż ja na punkcie REALU :D :D :D
Lubię Ajax ale nie kibiców za ....pewne flagi :twisted:

hrabia

Post autor: hrabia » sob sty 03, 2004 10:52

Myślałem, że to reklama TAK - TAK -a......... :twisted:

norbee

Post autor: norbee » ndz sty 04, 2004 13:50

Otoz wracajac do mojego tematu kibice Ajaxu nie wywieszaja flag, symboli Izraela dlatego ze to sami zydzi. Cala historia jest zwiazana oczywiscie z tym ze zasiadali we wladzach klubowych wlodarze pochodzenia zydowskiego, to oczywiste ale ciekawa historia wydarzyla sie tez w latach 60 tych, mianowicie doszlo do sporu, przepychanki podczas meczu ligi holenderskiej pomiedzy bramkarzem i pilkarzem Ajaxu notabene tez pochodzenia zydowskiego. Otoz po tym zajsciu pilkarz ten zlozyl doniesienie w federacji ze zostal wyzwany przez wspomnianego bramkarza. Od tamtej pory kibice przeciwnych druzyn (teraz to sie troche zmienia) skandowali zydzi, nasladujac gaz wpuszczony do komory gazowej (fucknoord) to glupie ale prawdziwe. Kibice Ajaxu natomiast chcac pokazac innym ze sa otwarci na inne wyznania, poglady, itp, itd, po prostu maja polityczne sprawy gleboko w d... wywieszaja takie transparenty. Haslo polityka precz od sportu, pilki. Nie odcinaja sie takze od swojej historii :!: Takie cos uwazam za oznake glebokiej tolerancj. Tolerancyjne :D tez jest samo miasto i mieszkancy, kto byl to wie :D
Zachowanie takie nazywa sie tam przekorna duma.

krol_olch
IFC POLONI@
Kontakt:

Post autor: krol_olch » ndz sty 04, 2004 15:01

W Holandii nastal czas wielkich przemian(...)pieniadz wkroczyl w swiat pilki. Jako ze Ajax skupial ludzi dobrze sytuowanych, bez problemu zdobyl pozycje nr 1 w Amsterdamie(inne kluby regionu bez pieniedzy graly w ligach amatorskich). Ludzie(kibice woleli wiec przychodzic na Ajax) Powoli zapominano juz o tym ze Ajax zabieral innym uzdolnionych pilkarzy, zapominano o innych klubach...Ajax mial sukcesy
to jest powód do dumy :?: :!: mnie to trąci Legią...
a jeszcze bardziej mi to śmierdzi Widzewem
precz z dorobkiewiczami bez historii!!!
PO-LO-NIA :!:
EŁ-KA-ES :!:
FE-YE-NOOOOORD :!:

jachu

Post autor: jachu » ndz sty 04, 2004 15:19

cooo?? co takiego???? to nie jest polityka????? wywieszanie flag zydowskich?? to chyba zart!!!!!
tolerancja- typowo lewackie słowo......
a dlaczego nie wieszaja tam flag np. iraku, palestyny, czeczenii, tybetu itd...... skoro sa az tak TOLERANCYJNI??????????!!!!!!

a tak na marginesie identyczna sytuacja jest w tottenham..... tez taka 'niby' 'tolerancja zydowska'......

Awatar użytkownika
DZIADEKKSP

Post autor: DZIADEKKSP » ndz sty 04, 2004 15:23

taaaa... pół płotu potrafią obwiesić flagami izraela . a Feyenoord regularnie płaci kary za piosenki popierające patriotyczne ugrupowania palestyńskie jak Hamas

norbee

Post autor: norbee » sob mar 13, 2004 23:13

Im Back-spodziewajcie sie nastepnych info!!!!Pozdrawiam znanych i nie znanych.

ODPOWIEDZ