W związku z wprowadzeniem certyfikatu SSL mogą wystąpić problemy z logowaniem na naszym forum. W większości przypadków zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej (cache) przeglądarki i usunięcie "ciasteczek" w domenie wielkapolonia.pl. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek można znaleźć np. na stronie: https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedz ... egladarki/.
Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325
Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325
Szachowe pojedynki
Moderatorzy: Bzyczek, Lechislaw, Vlad
Szachowe pojedynki
Jako że ostatnimi czasy, mam w cyber świecie duże przetarcia w grze, która wyrabia wewnętrzny spokój ducha i ciała a mianowicie w szachach, spędziłem wiele godzin na lekture informacji o tej cudownej grze, znajdujących się na tematycznych stronach internetowych, w między czasie grając on-line z innymi użytkownikami bliżej nieokreślonymi...Fascynujące w tym wszystkim jest to, że można poświecać tej grze godziny, tygodnie, miesiące...lata. Ponoć kiedyś dwóch znajomych, korespondencyjnie grało ze sobą aż 9 lat!!! Natomiast w Chinach, Cesarzowie itp. szachowe pojedynki rozgrywali pionkami z...ludzi, na ogromnych szachownicach. Jeśli natomiast chodzi o mnie, to kilka minut temu stoczyłem arcymorderczą (29- ruchów), zresztą zwycięską walkę we wspomnianym na wstępie cyber świecie. W związku ze wszystkim powyższym, miałbym prośbę do osób interesujących się szachami, aby może opisali jakieś ciekawostki ze swoich zmagań, a może byłby ktoś zainteresowany grą korespondencyjną ze mną (proponuje drogę prv, lub mailową)?? Zapraszam do podjęcia dyskusji w temacie...i chętnej duszy do gry
. Pozdrawiam!

- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Re: Szachowe pojedynki
Uważam, że to istotnie fascynująca gra. Jednak z tym spokojem wewnętrznym i harmonią ducha i ciała sprawa bywa bardziej złożona...norbee pisze:Jako że ostatnimi czasy, mam w cyber świecie duże przetarcia w grze, która wyrabia wewnętrzny spokój ducha i ciała a mianowicie w szachach (...)
Największy polski szachista wszechczasów Akiba Rubinstein ("Rubinsteinowski rok 1911