A w ilu ruchach ma zdobyć figurke? Bo szybkiej zdobyczy dla białych bez swoich strat to niewidzą moje oczy. Pewnie coś przegapiłem.
W związku z wprowadzeniem certyfikatu SSL mogą wystąpić problemy z logowaniem na naszym forum. W większości przypadków zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej (cache) przeglądarki i usunięcie "ciasteczek" w domenie wielkapolonia.pl. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek można znaleźć np. na stronie: https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedz ... egladarki/.
Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325
Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325
SZACHY
Moderatorzy: Bzyczek, Piotr WW
Jeśli tak się ruszysz w 3 to król ucieknie na e7Syriusz pisze:Na razie zrobiłem tylko drugie zadanie - królowa d8 na h4 i kuniec zabawy. Najpierw myślałem że mam pokazać jak białe mogą wygrać, ale po wnikliwej analizie dotarłem do tego, że mam pokazać wygraną czarnych
[edit]
Trzecie - laufer z C4 na F7, królowa kończy zabawę.
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Wszystkim wypowiadającym się o zagadkach zaliczam zadania 2 i 3. To 50% rezultat, całkiem niezły jak na debiutantów.
Dodatkowo syn Jacka64 zagrał jak arcymistrz (13.Hb3! w pierwszym zadaniu) a jego stary zaanalizował jak mistrz miedzynarodowy
Nikt na razie nie zagrał jak Mistrz Świata więc podpowiem, że szukamy forsownego wariantu zaczynającego się niezłym "fajerwerkiem"
No to masz kolejną analizę mistrza międzynarodowego
(bo arcymistrz junior nic jeszcze nie wymyślił):
16. Nc3 gxf5
( 16... f6 17. Rad1 gxf5 ( 17... Rxd1 18. Rxd1 gxf5 19. Qh5+ Ke7 20. Nd5+ ) 18.Qh5+ Ke7 19. Rxd8 Kxd8 20. Rd1+ Kc8 21. Qe8+ Kc7 22. Nd5+ )
17. Qxe5+ Kd7
18. Qxh8
Może to mało czytelne, ale w pgn readerze raczej powinno trzymać się kupy.
Podstawowy wariant, to baaardzo optymistyczne założenie, że przeciwnik po prostu zbił skoczka. Podwarianty też raczej optymistycznie zakładają niektóre posunięcia czarnych (sprowadza się to do wymuszenia wideł skoczkiem na czarnego króla i hetmana). Nie jestem więc do końca przekonany, czy znalazłem odpowiedź, ale wklejam, bo też chcę się załapać na strzelanie karnych
(jak nie za odpowiedź, to przynajmniej za to, że się starałem
).
16. Nc3 gxf5
( 16... f6 17. Rad1 gxf5 ( 17... Rxd1 18. Rxd1 gxf5 19. Qh5+ Ke7 20. Nd5+ ) 18.Qh5+ Ke7 19. Rxd8 Kxd8 20. Rd1+ Kc8 21. Qe8+ Kc7 22. Nd5+ )
17. Qxe5+ Kd7
18. Qxh8
Może to mało czytelne, ale w pgn readerze raczej powinno trzymać się kupy.
Podstawowy wariant, to baaardzo optymistyczne założenie, że przeciwnik po prostu zbił skoczka. Podwarianty też raczej optymistycznie zakładają niektóre posunięcia czarnych (sprowadza się to do wymuszenia wideł skoczkiem na czarnego króla i hetmana). Nie jestem więc do końca przekonany, czy znalazłem odpowiedź, ale wklejam, bo też chcę się załapać na strzelanie karnych
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Jak już pisałem, nie byłem do końca przekonany, że znalazłem rozwiązanie, więc za bardzo się nie zdziwiłem, że to nie to.
Problem w tym, że mimo iż wiem, że biały ma wykonać przełomowe posunięcie, a figur, które moga je wykonać też nie ma zbyt wiele, to jakoś na razie nic nie wymysliłem (stąd ta moja desperacka próba zaistnienia w konkursie
). Aljechinem to ja nie jestem...
Problem w tym, że mimo iż wiem, że biały ma wykonać przełomowe posunięcie, a figur, które moga je wykonać też nie ma zbyt wiele, to jakoś na razie nic nie wymysliłem (stąd ta moja desperacka próba zaistnienia w konkursie
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Trochę zatem ułatwię i podam wstęp do kombinacyjnego natarcia jakie przeprowadził Mistrz Świata...
Ustawmy końcową pozycję z zadania nr. 4 i usiadźmy w fotelu z głębokim oparciem oraz możliwie niskim siedziskiem by zminimalizować ryzyko wywrotki. Jest ono spore gdy nagle zobaczymy wstęp...
Alechin przesunął w tej pozie damę na b5, tak więc...16. He2-b5+!!
Trybicie o co going
Ustawmy końcową pozycję z zadania nr. 4 i usiadźmy w fotelu z głębokim oparciem oraz możliwie niskim siedziskiem by zminimalizować ryzyko wywrotki. Jest ono spore gdy nagle zobaczymy wstęp...
Alechin przesunął w tej pozie damę na b5, tak więc...16. He2-b5+!!
Trybicie o co going
-
T. Rex
No więc nie czekając na podpowiedź, rozwiązałem zadanie!!!
.
.
.
.
Oto moja odpowiedź: Alechin-Kusman, symultana, Nowy Jork, 1924
Niestety nie potrafiłem sam, a że cierpliwość się skończyła (ruch Hb5 też przez moment brałem pod uwagę, ale tylko pod kątem późniejszych... wideł
).
Oczywiście dalszych posunięć nie podam, bo przepisanie z książki nie było tematem zadania
.
.
.
.
Oto moja odpowiedź: Alechin-Kusman, symultana, Nowy Jork, 1924
Niestety nie potrafiłem sam, a że cierpliwość się skończyła (ruch Hb5 też przez moment brałem pod uwagę, ale tylko pod kątem późniejszych... wideł
Oczywiście dalszych posunięć nie podam, bo przepisanie z książki nie było tematem zadania
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
W związku z zakończeniem pierwszej fazy selekcji a także zbliżającym się meczem z Arką, po wnikliwej anlizie Waszej pracy nad rozwiązaniami zadań powołuję kadrę forum w następującym składzie:
Jacek 64 - kapitan drużyny
junior/syn Jacka64,
Lech 579,
Syriusz
Wieczorem zapodam kolejne zagadki a także umieszczę w .pgn rozwiązania autorskie pierwszych 4 zadań.
Kadrowiczów proszę o zaangażowanie na treningach
a tych, którzy narazie jedynie aspirują do niej zapewniam, że u mnie zawsze decyduje aktualna forma i nikt - (kto nie postawi mi browca )- nie może liczyć na jakieś specjalne względy
Więc kadra jest zawsze otwarta...
Jacek 64 - kapitan drużyny
junior/syn Jacka64,
Lech 579,
Syriusz
Wieczorem zapodam kolejne zagadki a także umieszczę w .pgn rozwiązania autorskie pierwszych 4 zadań.
Kadrowiczów proszę o zaangażowanie na treningach
Serdzecznie dziękuję Selekcjonerowi kadry za zaufanie, jakim mnie obdarzył i obiecuję go nie zawieść (tzn. dokopać do bramki, niekoniecznie celnie
).
Już się bierzemy z juniorem za treningi.
Jako, że inicjatywa konkursu karnych z naszymi szachistami, a także pomysł wyłonienia jego uczestników w inny sposób, niż poprzez losowanie biletów/karnetów są równie precedensowe jak podgrzewana murawa na Polonii, oczekuję w imieniu drużyny (w końcu zostałem mianowany jej kapitanem), zorganizowania 10-dniowego zgrupowania na Cyprze, a także udostępnienia naszej drużynie płyty głównej stadionu na pół godziny przed meczem (drużyny Polonii i Arki mogą się przecież rozgrzewać na Saharze, ewentualnie za bramkami).
Już się bierzemy z juniorem za treningi.
Jako, że inicjatywa konkursu karnych z naszymi szachistami, a także pomysł wyłonienia jego uczestników w inny sposób, niż poprzez losowanie biletów/karnetów są równie precedensowe jak podgrzewana murawa na Polonii, oczekuję w imieniu drużyny (w końcu zostałem mianowany jej kapitanem), zorganizowania 10-dniowego zgrupowania na Cyprze, a także udostępnienia naszej drużynie płyty głównej stadionu na pół godziny przed meczem (drużyny Polonii i Arki mogą się przecież rozgrzewać na Saharze, ewentualnie za bramkami).
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Brawo! Taki właśnie kończący ruch zagrała Monika Soćko w partii z Beatą Kądziołką (MP Kobiet 2001; Brzeg Dolny).Lechu579 pisze:zagadka 5
Koń f3 na g5
Rozpisywać się co może się wydarzyć w nadstępnych 2 ruchach? Czy juz wystarcz?
Zadanie jest rozwiązane ale fajnie przyblizyć "przechodniom" z jakim groźbam ten ruch (Sf3-g5) się wiąże, co następuje po przyjęciu ofiary skoczka. Zostawiam Ci Lechu579 tę przyjemność.
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Jesteś Lechu liderem drugiego rozdania, ale:Lechu579 pisze: wariant 1: pion z f6 bije konia z g5 i wtedy królówka z b3 na c3 szach mat
wariant 2: czarne robią dowolny ruch zostawiając konia w spokoju -> wieża z h1 na h7 szach mat
wariant1 - po szachu Hb3-c3+ mata jeszcze nie ma ->Hf7-f6
wariant2 - no nie tak całkiem dowolny ten ruch czarnego, bo np. Wg8-h8
Ale mechanizm i wszystkie groźby odrkryłeś bezbłędnie
Co do zadania 8 i ruchu Gc1-a3 to jest to błąd wypuszczający wygraną, bo np. d7-d6 i czarny odbija atak zostając z ogromną przewagą materialną.
P.S. Syriusz do szachownicy!
- Parazauroloff
- (P)ierwsza Drużyna
Kadrowiczu Syriuszu!Syriusz pisze:Ja coś nie bardzo rozumiem.
W zagadce siódmej mam zakończyć czarnymi czy białymi?
W tej grze strony wykonują posuniecia na przemian. Zaczynają białe (jeden ruch), odpowiadają czarne (też jeden ruch) i tak aż do mata, pata, podania partii przez jednego z graczy bądź zgody obu partnerów na remis.
W zagadce 7 ostatni ruch wykonał am. W. S. Browne a grający czarnymi Robert odpowiedział tak, że arcymistrza sczyściło. Odgadnięcie tego "przeczyszczającego" posunięcia to Twoje zadanie Mistrzu. Avanti!