W związku z wprowadzeniem certyfikatu SSL mogą wystąpić problemy z logowaniem na naszym forum. W większości przypadków zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej (cache) przeglądarki i usunięcie "ciasteczek" w domenie wielkapolonia.pl. Instrukcje dla najpopularniejszych przeglądarek można znaleźć np. na stronie: https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedz ... egladarki/.

Dalsze informacje można znaleźć w tym temacie: viewtopic.php?f=16&t=16541&start=25#p687325

SZACHY

Wszystko o klubie i jego sekcjach

Moderatorzy: Bzyczek, Piotr WW

Jacek64

Post autor: Jacek64 » sob lut 07, 2009 11:05

Miło widzieć dyskusję w tym temacie :)
Para, na forum pzszachu nikt nie analizuje tej partii pod kątem wpadki Radka. Czy to znaczy, że nikt nie znalazł tego co napisałeś? Nie sądzę - trudno powiedzieć, czy sam bym to widział, bo przeczytałem Twoją propozycję zanim sam zacząłem analizować pozycję. Jednak Twoja kontynuacja wydaje się dosyć oczywista, a i niedoczasu Radek też nie miał (tradycyjnie miał go Bartek :lol: ). Poprzestawiałem sobie bierki i wyszło mi, że przy Twoim wariancie (jedynym możliwym dla czarnych), białe też chyba miałyby duże szanse? Po wymianie hetmanów na h5, czarnym zostają dwa zdublowane piony na linii h i może taka pozycja jest nie do wygrania dla czarnych? Stawiam znak zapytania, bo ja bym tego białymi pewnie nie wygrał :lol: Z drugiej strony 37... Hd6 jest na pewno ruchem duuuużo gorszym niż bicie piona d7.

Tak czy inaczej gratulacje dla Bartka :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » sob lut 07, 2009 12:30

Nie byłem pewny czy w dobrą stronę trybię więc włączyłem Fritza (11 wersja multiprocesor) i im dłużej trwa jego analiza tym większe szanse mój krzemowy przyjaciel przyznaje czarnemu. Po 10 minutach liczenia pokazuje -0,89 -/+ co znaczy "duża przewaga czarnego". Ja też takiej koncówki z Macieją pewnie bym nie wygrał :wink: ale przy pojedynku równych klasą rywali czarny powinien wystrugać tu cały punkt.
Od 20. ed6 a właściwie od 18. Sf3 partia - z inicjatywy Bartka - leciała na cieniutkim sztosie, pierwszy kontrolę stracił Wojtaszek więc rezultat uważam za sprawiedliwy, tym bardziej, że Bartek walczył w ostatnich rundach do końca a Radek kalkulował i się przekalkulował.

Tytus

Post autor: Tytus » sob lut 07, 2009 18:01

A może kupił to mistrzostwo :D

Jacek64

Post autor: Jacek64 » wt lut 17, 2009 16:08

Para, właśnie zobaczyłem wyniki ligi mazowieckiej. Widzę, że zrealizowałeś cel utworzyłeś drużynę - gratulacje. Ruszyłeś od września? Bo teraz, to wygląda, jakby za Wami były 2 kolejki. Skład w każdym razie masz całkiem mocny - drogo Ciebie kosztowały kontrakty? :wink:
Napisz czasami jak Wam idzie. Powodzenia!

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » śr lut 18, 2009 9:40

Jacek64 pisze:Para, właśnie zobaczyłem wyniki ligi mazowieckiej. Widzę, że zrealizowałeś cel utworzyłeś drużynę - gratulacje. Ruszyłeś od września? Bo teraz, to wygląda, jakby za Wami były 2 kolejki. Skład w każdym razie masz całkiem mocny - drogo Ciebie kosztowały kontrakty? :wink:
Napisz czasami jak Wam idzie. Powodzenia!
Klub istnieje formalnie od maja ubiegłego roku, tj. w maju wypełnił WSZYSTKIE formalności. MZSzach zarejestrował nas dopiero w grudniu, może myślał, że w miedzyczasie umrzemy :wink: ale się przeliczyli :)
Ligi na jesieni też nikt nie potrafił zorganizować, jakby co to JózekWConstruction ma w naszym związku odpowiednich dla siebie działaczy :wink:
Co do klubu Parazauroloff Izabelin to chcemy awansować w tym roku do II ligi, bo jest w Międzyzdrojach i organizuje ją mój stary kumpel. Dlatego wyciągnąłem z lombardu parę osób a reszta sama przyszła, bo wieść gminna szybko się rozchodzi.
Zajęcia klubowe prowadzi 5-krotny MP (juniorów i w drużynie) sprzętu i sali gry zazdroszczą nam pewnie wszystkie kluby z Mazowsza.
Większość z nas nigdzie nie grała od lat, więc pierwsze rundy będą trudne ale wierzę, że pod koniec maja to Parazauroloff bedzie na górze tabeli.
W najbiższą niedzielę gramy wyjazd z najsilniejszą rankingowo drużyną i po tym spotkaniu będę mądrzejszy.
W przyszłym sezonie zgłosimy pewnie II drużynę do Ligi Otwartej, bo sporo młodzieży chętnej do gry, urodzonej po 1964 roku do nas trafia :wink: Nie przegap niczego... :lol:

Awatar użytkownika
goora

Post autor: goora » śr lut 18, 2009 10:45

sluchajcie ja w sumie nie jestem szachowym wyjadaczem, ale moze chcielibyscie zalozyc klub intenretowy kibicow Polonii na potrzeby portalu
www.gameknot.com
jest to najfajnieszjy darmowy portal jaki znam, sa turnieje a na ruch ma sie okolo 3 dni, cos dla pracujacych.

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » czw mar 19, 2009 20:29

Zawodniczka Polonii Warszawa Monika Soćko odniosła wielki sukces na zakończonych dziś w Petersburgu Indywidualnych ME Kobiet zdobywając trzecie miejsce w tych zawodach. W ostatniej rundzie Monika walczyła z Ivetą Radziewicz-Rajlich-Rybką :wink: , remisując obie odebrały sobie szanse na jeszcze wyższą pozycję (Rybka przypłynęła 8 z tą sama ilością punktów).

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » ndz maja 31, 2009 8:18

W nadchodzących dwu sezonach szachowa Polonia może spać spokojnie.
Parazauroloff Izabelin zakończył rozgrywki Ligi Mazowieckiej na 3 msc.
Do drugiej ligi awansowały dwa zespoły. Niestety regulamin mówi, że mają to być drużyny z miejsca 1 i 2. Trzeba czytać regulaminy. :wink:
Ale jeszcze lepiej je pisać. Z tego powodu w przyszłym sezonie nasz klub wzmocni sędzia główny LM (złożył już dobrowolnie formalny akces) oraz atrakcyjna niewiasta (może nawet dwie). Wystawiliśmy również swojego zawodnika jako kandydata na Prezesa PZSzach, który - wg wstępnych szacunków - ma poparcie 4 makroregionów (ok. 40% głosów na walnym) :lol: Wszelako jeszcze nie skonczyłem lobbować...
W związku z dynamicznym rozwojem zapraszam juniorów starszych (ur. po 1960 roku) i juniorki młodsze (ur. po 1991r.) do naszej sekcji ponieważ jako trzymającym wszystkie lejce władzy nie wypada nam na jesieni wystawić mniej niż 3 drużyny.

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » ndz lip 05, 2009 19:04

Mój poprzedni news się deko zdeaktualizował. Wprawdzie ze strony Parazauroloffa (wczoraj na Pucharze w Natolinie przegrałem wszystkie partie grane z zawodnikami Polonii i punktowałem we wszystkich grach z nie-polonistami :wink: ) żadne niebezpieczeństwo na Polonię nie czyha, jednak problemy ze sponsorami spowodowały, że aktualny IMP, wychowanek Polonii, Bartosz Soćko i jego żona, aktualna IMP Monika reprezentują już inne kluby. Wczoraj Bartosz zdobył puchar jako zawodnik HetMaNa z Katowic, druga zaś Monika grała jako Rybniczanka.
http://www.chessarbiter.to.pl/turnieje/ ... index.html
W tej sytuacji rozpoczynający się 18 lipca w hali przy ul. Polnej a organizowany przez Polonię (właściwie siłą woli Państwa Maciejów), VIII Memoriał Najdorfa nabiera szczególnego znaczenia. Jest to przedostatni nie zaorany jeszcze przez urzędników, samorządowców oraz mazowieckich działaczy, bastion szachowy Stolicy.
Tego samego dnia powinien zostać wybrany nowy Prezes PZSzach. W przypadku pozytywnego obrotu spraw można będzie obchody zdobycia Bastyli świetować cztery dni później... :wink:

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » ndz lip 19, 2009 14:48

Wczoraj zmarł Zbyszek Czajka.
Gdy na początku lat 70-tych pierwszy raz pojawiłem się w stołówce PKP na Grójeckiej, niegdysiejszej siedzibie szachowej Polonii, Pan Zbyszek grał tam pierwsze skrzypce. Piastował liczne funkcje w klubie i PZSzachu, do konca starając się być aktywnym. Gdy z okazji 95-lecia klubu na Pikniku pojawiali się starsi szachiści natychmiast pytali o Niego (pamiętam, że jeden z nich przyjechał z aż z Francji na ten piknik, by spotkać Pana Zbyszka).
Pochodził z Wielkopolski i lubił podkreślać wartości, które tam go ukształtowały: sumienność, dyscyplinę, odpowiedzialność i uczciwość.
Nie ma chyba polskiego trenera szachowego, który nie zdawałby u Niego przynajmniej jednego egzaminu. Też jestem w tej grupie.
Wiele anegdot związanych z Szachową Polonią odeszło razem z Nim, oby reszta żyła jak najdłużej.

Jacek64

Post autor: Jacek64 » pn lip 20, 2009 8:52

Pana Zbyszka poznałem kilka lat temu, kiedy mój syn trenował w sekcji szachowej Polonii. Zapamiętałem p. Zbyszka jako bardzo sympatycznego, ciepłego człowieka, całkowicie oddanego szachom i wychowaniu kolejnych pokoleń dzieci na szachistów.

Jacek64

Post autor: Jacek64 » śr wrz 23, 2009 8:03

Para zniknął i nie ma kto wrzucać informacji o sukcesach szachowej Polonii. Kilka dni temu drużyna Polonii zdobyła tytuł Drużynowego Mistrza Polski. Gratulacje!!!
Więcej informacji znajdziecie na stronie szachowej Polonii: http://poloniachess.pl/

tijo

Post autor: tijo » śr wrz 23, 2009 8:19

Gratuluję!

Piotr WW
Emeriten Gang

Post autor: Piotr WW » pt wrz 25, 2009 10:51

gratulacje,
o ile mnie pamięć nie zawodzi to jest to 10 tytuł z rzędu :D

Awatar użytkownika
Decik

Post autor: Decik » pt wrz 25, 2009 13:03

Oj chyba jednak nie z rzędu.......

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » sob wrz 26, 2009 8:26

Byłem nieobecny w kraju, później grałem (w Parazauroloff'ie Izabelin :P )na II Lidze, po przyjeździe musiałem nadrobić zaległości w robocie i dlatego dopiero dziś mogę zabrać głos.
Dostałem trochę privów z pytaniem jak się (lub dziecko) zapisać do Szachowej Polonii. Wszystkim zainteresowanym podaję najlepszy numer: 603 391 318 to komórka Pani Marii Macieja głównej animatorki życia szachowego na Polonii.
Gdyby wyprawa na treningi przy Konwiktorskiej w tygodniu z dziećmi była niemożliwa mogę polecić inne ośrodki na terenie Warszawy i okolic: w Aninie (z Agnieszką Brustman), w Chylicach (z Maćkiem Nurkiewiczem i Rysiem Królikowskim) czy Izabelinie (z Piotrkiem Staniszewskim). Są jeszcze ośrodki na Bemowie (Szachbem przy Wrocławskiej) oraz w Ursusie (Czternastka przy Kolorowej), które od lat trzymają parametry. W przypadku dalszych pytań możecie dzwonić do mnie: 501 384 555.
Co do Mistrzostwa wywalczonego przez Polonię Warszawa, to - z uwagi na ostatnie problemy sekcji ze sponsorami - sukces jest dużo większy niż poprzednie, w odróżnieniu od lat ubiegłych faworytem nie byliśmy. Tytułu bronił Hetman WASCO Katowice, najsiłniejszy skład miała Wrocławska Polonia ale obie te drużyny udało się Polonii Warszawa pokonać. Decydujący o tytule mecz rozegrano w ostatniej rundzie, kiedy Warszawska Polonia ograła 4:2 swą imienniczkę z Wrocławia.
Mój zawodnik :wink: , Prezes PZSzach chce zreformować rozgrywki ligowe, co stanowić ma impuls do poprawy sytuacji klubów. Nie jest wykluczone, że w tej formie (10 drużyn zamkniętych gdzieś w lesie na 9 dni w roku i roczna cisza) ogladaliśmy Ligę po raz ostatni...

AvantGarde

Post autor: AvantGarde » sob wrz 26, 2009 19:45

Gratulacje!!! Mistrz Polonia!!!

ernestKSP

Post autor: ernestKSP » sob wrz 26, 2009 20:53

MISTRZ MISTRZ POLONIA !!! :fuck: :raca:

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » wt paź 27, 2009 20:26

Z okazji Święta Niepodległości Polonia Warszawa organizuje w Centrum Olimpijskim za Spójnią turniej szachowy.
Nie ma żadnych ograniczeń rankingowych, każdy może spróbować swoich sił, na liście startowej jest już w tej chwili 8 Arcymistrzów.
Detalicznie jest tu: http://www.poloniachess.pl/niepodleglosc2009/

W Nowym Sadzie trwają ME Kobiet i Mężczyzn, na których po 6 rundach Polacy zajmują 8 a Polki 13 pozycję. To się pewnie jutro zmieni :wink: bo nie wierzę, że szachistki będą w stanie jeszcze coś przegrać do końca imprezy.
Szczegóły: http://www.eurons2009.com/eng.htm

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » śr lis 04, 2009 15:49

Ogromnym sukcesem dla młodego zawodnika Polonii Warszawa Michała Olszewskiego zakończyły się w Argentynie Mistrzostwa Świata Juniorów.
Startujący z 10 numerem (rozstawienie w szachowych turniejach dokonywane jest na podstawie rankingu i wskazuje na "oczekiwany" rezultat na mecie) Polonista zdobył w bardzo silnej stawce brązowy medal.
Strona mistrzostw: http://www.chubutdeportes.org/MUNDIAL-S ... 0-2009.htm

Obrazek

Zdjęcie z ostatniej rundy.
Michał siedzi po lewej przy 3 stole (wygrał w tej partii z Gruzinem), po prawej ręce ma Francuza, Maxima Vachier-Lagrave, który został Mistrzem Świata do lat 20.

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » ndz gru 13, 2009 18:15

Kibic piłkarski a nożny szczególnie ma niewiele punktów stycznych z kibicem szachowym, na ogół.
No ale piłkarze nożni mają teraz sen zimowy. To po primo.
Sekundo jest takie, że to Polonia Warszawa jest organizatorem.
Tercio: można za darmo zobaczyć i dotknąć wiele (znanych z wklejanych tu uprzednio obrazków) mistrzyń szachowych, przybedą też na tę imprezę szachowi koryfeusze - odpowiednicy Maradon, Beckhamów, Cruyffów...
Zagram też ja sam :wink:
Jednym słowem warto wpaść w przyszły weekend na Torwar na ME w szachach w wersji rapid.
Tu są szczegóły: http://www.poloniachess.pl/amplico2009/

Awatar użytkownika
Parazauroloff
(P)ierwsza Drużyna

Post autor: Parazauroloff » pt sty 01, 2010 10:59

Hallo, tu helikopter!
W sobotę 9 stycznia w warszawskim Hotelu Centrum Novotel primo votto Forum startują Indywidualne Mistrzostwa Polski. I Kobiet i Mężczyzn, obie imprezy w nowej, wymyślonej przez nowe władze PZSzach formule.
Dawno, dawno temu grano turnieje finałowe systemem "każdy z każdym" i ograniczano liczbę finalistów do 12, czasem 14 max 16 uczestników.
Jeszcze bardziej dawno temu grano tzw. tempem mając 2,5 godz na wykonanie 40 posunięć dla każdego zawodnika. W przypadku braku rozstrzygnięcia (częsty przypadek) partię odkładano i dogrywano w dniu dogrywek tempem 1 godz./16posunięć. Aby wygrać taki turniej wystarczało tzw. +4 ewent. +5 (wynik 50% - np. same remisy to +0 a każda "połówka" ponad te 50% to tzw. "+"). Takie turnieje porafiły trwać i 3 tygodnie a Mistrzowie nie musieli się w każdej partii napinać na maxa.
Ale dobre życie - jak wiemy z licznych doświadczeń - zawsze się kiedyś kończy.
Mistrzostwa szachistów rozegrane będą "szwajcarem". Gdzieś tu wcześniej tłumaczyłem o co going. W skrócie: jeśli chcesz być wysoko musisz być gladiatorem a w końcowych rundach mordercą.
Tempo gry 1,5h/40pos +30 min na zakonczenie i 30 sek. inkrement powoduje, że w czasie gdy pijesz 3 browca są już rozstrzygniecia.
Mistrzostwa szachistek zaś rozegrane zostaną hiperexperymentalnym systemem pucharowym.
Hotel Forum gościł już Indywidualne Mistrzostwa Polski w czasach dinozaurów i - choć pamięć ma skłonność do upiększeń dni minionych - były to świetne medialnie i sportowo zawody. Sam pamiętam rozgrywane pod koniec 70-tych w sali od ul. Nowogrodzkiej zawody zakonczone dogrywką, w której kibicujący obecnie z więzienia na Białołęce genialny Polonista Adaś Kuligowski ograł reprezenujacego nieistniejący już Maraton Warszawa Olka Sznapika.
I Ty, Polonisto powinieneś tam być, byś - gdy Adaś już wyjdzie - mógł mu opowiedzieć jak to po 30 latach wygladało. :wink:

Karas

Post autor: Karas » wt sty 12, 2010 15:00

W kurierze warszawskim słyszałem że nasi radzą sobie całkiem nieźle podczas tych Mistrzostw Polski . Mógłby ktoś coś więcej napisać ?

AvantGarde

Post autor: AvantGarde » wt sty 12, 2010 15:25

Ja nie w temacie jestem, ale było o pomyśle przedmiotu szkolengo "szachy" w podstawówce, by uczyć dzieci logicznego myślenia. Tak jakby ktoś nie wiedział.

Awatar użytkownika
Oiolosse
Kontakt:

Post autor: Oiolosse » wt sty 12, 2010 17:02

ODPOWIEDZ