Znajduję następujące:

Niedawno widzialem herb szachistów, z koroną, ale chyba znikł z sieci

Moderatorzy: Bzyczek, Piotr WW
Brawo. Pięknie. I o tym, co identyfikuje Twój klub myślisz jak o butach adidasa? Brawo.Czarna Kotka pisze:To nie sa herby to sa loga .Kiedys Oiolosse pisal na forum
na ten temat, te znaczki maja tyle wspolnego z herbami co ja z ........z niewiem....ale to nie sa herbyPozdrawiam
Czarna Kotka pisze:To nie sa herby to sa loga .Kiedys Oiolosse pisal na forum
na ten temat, te znaczki maja tyle wspolnego z herbami co ja z ........z niewiem....ale to nie sa herbyPozdrawiam
Uprzejmie proszę o czytanie ze zrozumieniem i obejmowanie tym procesem także znaków zapytania. Bo ja zadałam pytanie, a nadinterpretowałaś je i starałaś się coś mi wmówić powyższym postem akurat Ty.Czarna Kotka pisze:I nie mysle o tym co identyfikuje nasz klub jak o butach adidasa, prosze mi nic nie wmawiac.
Skoro więc herb klubu, który kocham Czarna Kotka nazywa "znaczkami" specjalnie dla wnikliwej duszy Kotki zamieszczam loga Polski, które to określenie również nie powinno stanowić dla Kotki większego problemu (rzecz jasna mierząc tą samą miarą). Drodzy Państwo, oto "znaczki" Polski:Czarna Kotka pisze:te znaczki maja tyle wspolnego z herbami co ja z ........z niewiem....ale to nie sa herby
Nieprawda wysoki sadzie! Definicja mowi wyraznie "charakterystyczny znak ustalony według określonych reguł heraldycznych". Nie musi byc rodu, nie musi byc panstwa. Moze byc korporacja. Aczkolwiek oczywiscie pierwotnie herby nadawane byly konkretnym osobom i dziedziczone [lub nieaspiryna pisze:Czadersko, że sobie możemy książki pocytować. Cieszę się chociaż, że Oiuś cytuje książkę, a nie kolegę z imprezy jako wyrocznię.
Definicja herbu (za Kopalińskim) głosi przede wszystkim - "znak rodowy".
To pomowienie wysoki sadzie! O godle mowimy, gdy figura heraldyczna wystepuje samodzielnie - bez tarczy herbowej.Łatwo także doczytać, że herbem jest godło.
Dwa slowa wyjasnienia.Aspi pisze: Drodzy Państwo, oto "znaczki" Polski: